AMD Zen procesori naredne generacije će se masovno isporučivati početkom 2017. godine

AMD je spreman da se vrati u procesorsku tržišnu trku i to na velika vrata, sa svojom ZEN arhitekturom naredne generacije, koja će potrošačima biti dostupna početkom 2017. godine. Ipak, određeni izveštaji sugerišu da će prva tura Zen CPU-ova stići već tokom ove godine.

Tokom nedavnog predstavljanja ovogodišnjih finansijskih rezultata. CEO AMD-a Lisa Su je istakla: “Bićemo veoma fokusirani na serversko tržište tokom rane 2017. godine. Desktop modeli bi trebalo da se pojave pre toga. Kada je masovnija dostupnost u pitanju, verujem da će se to desiti u prvom tromesečju naredne godine. Limitirane jedinice će biti isporučene krajem četvrtog tromesečja ove godine, bazirano na tome kako se CPU bude razvijao i na osnovu potreba korisnika”.

Očekuje se da će Zen biti prva AMD-ova arhitektura koja će performanse AMD čipova doneti na nivo performansi koji je postavio Intel. AMD se prebacio na 14nm proizvodnju za Zen, istu koju koristi i Polaris linija grafičkih procesora. AMD ističe da će Zen arhitektura imati performanse koje su iste kao i aktuelna generacija Intel Skylake procesora.

Izvor: TweakTown

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *