Kako izabrati računar ?

Pre svega, potrebno je da znate šta ćete na računaru raditi i čemu je on namenjen.

Poslovni-administrativni računar

Ukoliko Vam je potreban računar za svakodnevne potrebe u poslu koji podrazumeva samo pretraživanje interneta, e-mail i PDF pregled, korišćenje društvenih mreža ili korišćenje aplikacija za obradu teksta ili tabele, onda je za Vas računar koji ima slabiji procesor, osnovno napajanje, SATA SSD, do 8GB RAM memorije. Uz ovu konfiguraciju se pretežno koriste klasični, jeftiniji monitori gde performanse nisu značajne za njegovu upotrebu.


Računar za zabavu, flmove i muziku

Ukoliko Vam je potreban računar za zabavu, gledanje filmova visoke rezolucije i slušanje muzike, onda je potrebno da vaš računar poseduje osrednji procesor, osrednju grafičku karticu, SSD tipa NVMe, do 16GB RAM memorije. Ovakav računar se obično povezuje i na monitor, i na TV, tako da je lako prebaciti se iz moda zabave u poslovni mod. Ako radite od kuće poslove administrativnog tipa, onda će ovakav računar zadovoljiti sve vaše potrebe. Za posao je više nego odgovarajući, za zabavu nakon posla sjajan! Monitor bi kod ove konfiguracije trebao da bude malo veći, sa dobrom rezolucijom i da ima dobar odziv.


Računar za video i/ili audio produkciju i obradu fotografija

Ako je vaš primarni posao video produkcija ili obrada fotografija, onda je presudno da vaš računar poseduje vrlo jak procesor (procesor koji ima veliki broj jezgara) i grafičku karticu koja se koristi u video produkciji. Za audio produkciju je umesto jake grafičke kartice potrebna jaka audio kartica. U oba slučaja RAM memorija, SSD i napajanje moraju biti usklađeni sa potrebama ovog tipa posla. Preporučuje se najmanje 32Gb RAM memorije, brzi NVMe SSD sa velikim životnim ciklusaom upisa TBW, jako napajanje sa 80+ sertifikatom efikasnosti. Posebno obratiti pažnju na hlađenje procesora jer je procesor komponenta koja se najviše greje, te je hlađenje najbitniji deo nakon izbora procesora. Pogodan monitor kod ove konfiguracije ne bi trebalo da ima dijagonalu manju od 27 inča i poželjno je da ima dobar odziv, visoku rezoluciju i širok opseg uglova za gledanje (preporučuje se IPS tip panela).


Gaming računar

Gaming računar zauzima posebno mesto u svetu računara jer je specifičan po tome što po pravilu treba biti sveobuhvatno „Jaka mašina“. Međutim, kao i kod drugih tipova konfiguracija, treba odgovoriti na sledeće: Šta se od računara očekuje? Odnosno, koji naslovi će se na računaru igrati i u kakvoj rezoluciji?

Najvažnija komponenta kod gaming računara je grafička kartica. Zbog globalne nestašice ova komponenta najviše utiče na cenu konfiguracije. Kvalitet slike, rezolucija i broj frejma po sekundi FPS najviše zavise od kvaliteta grafičke kartice i od njene snage. Neke igrice su više „procesorske“ i ne traže toliko jaku grafičku karticu pa je kod njih fokus na jakom procesoru, ali je i kod njih svakako značajno da grafička kartica bude solidna.


Dakle, ukoliko želite da vaš gaming računar daje veliki FPS, da ima visoku rezoluciju slike (4k, 2k i sl), da ne „laguje“ onda je potrebno da je grafička kartica izuzetno jaka. Ukoliko niste preterano zahtevni što se tiče visoke rezolucije („može i FHD“) onda je potrebno da grafička kartica bude jaka i solidna, ali ne mora biti „high-end“ klase. Naposletku, ukoliko vam ni kvalitet slike nije presudan (senke, prelivanje boja, detalji okoline) onda vaš gaming računar možete sastaviti i sa niskobudžetnom grafičkom karticom.

Pored grafičke kartice, sledeća glavna komponenta je procesor. Ovde je bitno voditi računa o tome da vaš gaming računar treba da bude usklađen, odnosno da nema usko grlo. Ukoliko želite moćnu gaming mašinu, onda i procesor treba biti brz i jak. Ukoliko sastavite mašinu sa izuzetno jakom grafikom i slabim procesorom, procesor će predstavljati usko grlo i grafička kartica zbog njega ne može pružiti maksimum.

Jako je važno imati na umu da su pomenute dve komponente ujedno i komponente koje najviše troše energiju i koje se najviše greju. Zato je vrlo važno odabrati dovoljno jako napajanje koje će efikasno i bez oscilacija isporučivati traženu snagu koju će vaš gaming računar imati. Treba jednako obratiti pažnju na hlađenje procesora i na hlađenje kućišta jer su oba jednako važna. Procesori sa velikom potrošnjom energije zahtevaju jako hlađenje, te je kod njih dobra opcija vodeno hlađenje. Dobro hlađenje kućišta se postiže pravljenjem vetra ventilatorima koji se ugrađuju u kućište. Gejmerska kućišta imaju otvore i mesta za montažu ventilatora i zato vaše kućište treba da bude gejmersko.

Par reči za ostale komponente koje su nezaobilazni deo gaming buld-a: SSD na koji će biti instaliran sistem bi, zbog brzine rada računara i ukupnog iskustva, trebalo biti NVMe tehnologije. HDD je opcija po potrebi za skladištenje podataka (muzika, slike, filmovi), ali i igrica. Danas je trend da se polako izbacuje HDD iz upotrebe i sve više se prelazi na kombinaciju NVMe SSD za sistem – SATA SSD velikog kapaciteta za skladište. RAM – što veći i brži – to bolje. Matična ploča mora biti sa velikim izborom proširenja i opcija za SSD, overclock, RAM, procesore itd…


Za kraj, ali ne i najmanje važno, izbor monitora za gaming konfiguraciju. Ovde je stvar prilično jednostavna. Brzina vertikalnog osveženja je najvažnija karakteristika koja se izražava u hercima [Hz] i koja je u direktnoj vezi sa brojem frejmova po sekundi koji isporučuje vaš gaming računar. Ukoliko je vaš računar sposoban da isporučuje veliki broj FPS onda trebate izabrati monitor koji ima osveženje u skladu sa tim. Nema potrebe trošiti budžet na monitor sa velikim osveženjem ukoliko raćunar isporučuje mali broj FPS. Posebno je bitno obratiti pažnju na tehnologiju izrade panela. Postoje tri osnovne vrste panela, TN, IPS i VA i svaki ima svoje prednosti i mane. TN monitori su najbolja opcija za gaming jer su najbrži i vrlo su povoljni. Mana im je to što im je osvetljenje takvo da su boje malo „oprane“ i „hladne“. Ugao gledanja je mali, ali to ne utiče na gaming iskustvo jer dok igrate igrice vi sedite ispred monitora, a ne bočno ili pod nekim nezgodnim uglom. IPS ima odličan ugao gledanja i boje su fantastične, ali su i sporiji. Postoje premijum verzije sa velikim osveženjem i malim odzivom (Fast IPS) ali im je cena veća. VA paneli nude najbolju paletu boja jer imaju najbolji kontrast, manji im je ugao gledanja u odnosu na IPS, ali što se tiće brzine oni su u rangu sa TN panelom. Cena im je vrlo konkurentna.  Najveća im je mana što se kod ovog tipa panela često javljaju efekti kao što su duhovi (ghosting) i curenje pozadinskog osvetljenja (backlight bleeding). Ukoliko se odlučite za VA monitor onda to znači da vam ghosting i backliht bleeding ne smetaju.

Корпа
Početna
Korpa
Pretraga
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Price
  • Description
  • Additional information
Compare