Servisiranje računara

Šta raditi kada računar neće da se uključi? Šta raditi kada računar radi ali nema slike na monitoru? Šta raditi kada se računar restartuje bez nekog očiglednog razloga?

Na sva ova pitanja odgovor je vrlo jednostavan: Računar treba odneti u provereni servis.

Nekada je u pitanju sitnica koju možda možete i sami rešiti „guglanjem“ i traganjem za rešenjem po forumima. Međutim, nekada nije sve tako jednostavno i problem može rešiti samo neko ko se u računare razume na nekom višem nivou.

Servisiranje računara podrazumeva da se prvo uradi dijagnostika, odnosno da se targetira i detektuje izvor problema.

Ako je u pitanju softverski problem (pad operativnog sistema, virusi, drajveri i slično) onda je otklanjanje kvara jefino i najčešće je rešenje problema u reinstalaciji operativnog sistema. Ako je u pitanju hardverski kvar onda postoji dva načina kako to otkloniti: popravka ili zamena.

Prvi način, koji je poslednjih godina sve manje prisutan zbog pojave novih jeftinih tehnologija,  je popravka hardvera ili dela hardvera koji je neispravan. Ova opcija je gotovo uvek neisplativa i najčešće se problem rešava zamenom hardvera koji je neispravan. Primer: Ukoliko se ustanovi da je SSD neispravan, najčešće se popravka ne isplati jer vrednost popravke onda bude približno jednaka vrednosti SSD-a, te se neispravni SSD menja sa novim. Ovo je gotovo uvek slučaj sa većinom komponenti od kojih je sastavljan računar. Izuzetak jedino može biti neka jaka (skupa) grafička kartica gde je zamena čipa na grafičkoj kartici nešto što ima smisla uraditi kako bi neispravna grafička kartica postala ispravna.

Što se tiče notebook računara zamena čipa je procedura koja je česta i kojom se neispravna matična ploča relativno jeftino može osposobiti.

Najvažnije je raspitati se o servisu pre nego što računar odnesete na servisiranje. Izbor servisera je najvažniji jer od servisa zavisi ishod popravke i zadovoljstvo klijenta.

Korpa
Početna
Korpa
Pretraga
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Image
  • Price
  • Description
  • Additional information
Compare